Prenehajte, da bi Windows 10 samodejno delil vaš Wi-Fi z drugimi

Med številnimi novimi funkcijami, ki jih je Windows 10 prinesel na mizo, je ena zanimiva funkcija, ki ni pritegnila veliko pozornosti. Imenuje se Wi-Fi Sense in predstavlja veliko udobje ali večje varnostno tveganje, odvisno od tega, koga vprašate.



V bistvu Wi-Fi Sense omogoča, da se ljudje prijavijo v vaše omrežje Wi-Fi, ne da bi potrebovali šifrirno geslo (ste nastavili šifriranje, kajne?). V redu, to se sliši nevarno in strašljivo, vendar ni tako hudo, kot si morda mislite.

Nekaj ​​zgodovine: Wi-Fi Sense v resnici ni nov; je bila funkcija Windows Phone 8.1 že prej. Vendar ga je Windows 10 končno pripeljal do prenosnih računalnikov, namiznih računalnikov in tabličnih računalnikov z operacijskim sistemom Windows, zato ga bo veliko več ljudi.





Če ste že kdaj bili v hiši nekoga in bi se radi prijavili v njihovo omrežje Wi-Fi, veste, da je to težava. Geslo morajo loviti in ga morate vnesti v svoj pripomoček. Še huje je, če upoštevate moj nasvet in imate močno geslo za Wi-Fi, ki ga je običajno težko vnesti.

Enako velja za poslovno omrežje Wi-Fi. Morda vas prosimo, da pred prijavo vnesete svoje ime, e-poštni naslov ali telefonsko številko. Wi-Fi Sense vam bo samodejno zagotovil te podatke, tako da boste lahko začeli uporabljati omrežje.



Kako deluje Wi-Fi Sense

Če se odločite za skupno rabo omrežja Wi-Fi, bo Microsoft shranil vaše geslo za šifriranje na svoje strežnike. Ko se prikaže obiskovalec, ki ima omogočen Wi-Fi Sense, jih Windows samodejno prijavi v vaše omrežje. Vendar vaš obiskovalec nikoli ne bo videl gesla.

Če želite vstopiti v svoje omrežje, mora biti oseba vaša oseba v Outlooku (ali na Outlook.com/Live/Hotmail), Skypeu ali Facebooku (z dodatkom). Če se vaš starš ali otrok prikaže, se prijavita. Naključni neznanec, ki hodi po vaši hiši, ne bo.



Vendar pa je zaskrbljujoče, da bi se bližnji neznanec lahko prijavil. Na Facebooku imate nekaj prijateljev, ki jih v svojem omrežju morda dejansko ne želite. Ali pa ste morda pred časom ustvarili stik v Outlooku za nekoga, ki ste ga poslali samo enkrat ali dvakrat.

Res je, če osebe ne poznaš tako dobro, kaj počnejo v tvoji hiši? Razen če to ni sosed, ki ste ga v e-poštni vojni spravili, kam naj odložijo smeti na robnike. Ali jih želite v svojem omrežju?

Seveda Microsoft hitro ugotovi, da Wi-Fi Sense nekomu ne omogoča dostopa do vašega omrežja, temveč samo vaše internetne povezave. Tako vam lahko ukradejo pasovno širino, vendar dejansko ne vidijo nobenega od vaših računalnikov ali pripomočkov. Vsaj to je nekaj.



Kako narediti varno povezavo Wi-Fi

Če ne želite, da se nekdo samodejno prijavi v vaš Wi-Fi, obstaja nekaj možnosti. Najboljša možnost je, da Wi-Fi Sense izklopite od začetka.

Ko prvič namestite Windows 10, izberite namestitev »Po meri«, tako da vas bo popeljal skozi vse možnosti nastavitve. Izklopite vse, kar je povezano z deljenjem podatkov ali samodejno prijavo v omrežja Wi-Fi.

Če ste med namestitvijo preskočili te možnosti, lahko pozneje izklopite Wi-Fi Sense. V sistemu Windows 10 kliknite gumb Start in izberite Nastavitve, da odprete nov zaslon z nastavitvami.



Pojdite v omrežje in internet >> Wi-Fi >> Upravljanje nastavitev Wi-Fi (na voljo samo v računalnikih, ki podpirajo Wi-Fi). Izklopite »Poveži se s predlaganimi odprto dostopnimi točkami«, »Poveži se z omrežji, ki jih delijo moji stiki» in počistite vse možnosti pod možnostjo »Za omrežja, ki jih izberem, jih dajte v skupno rabo s svojimi stiki«.



Seveda vam ni treba popolnoma izklopiti Wi-Fi Sense. Če ga še vedno želite uporabljati, vendar želite več nadzora, je tukaj nekaj preprostih načinov, kako prilagoditi, kako deluje.

Za začetek lahko ljudi odstranite iz stikov Outlook, Skype ali Facebook. Če pa se morate dejansko obrniti na njih, potem to ni vedno praktično.



Naslednja najboljša možnost je, da ne delite vseh svojih omrežij Wi-Fi. Ko se prvič prijavite v omrežje Wi-Fi z operacijskim sistemom Windows 10, vas bo vprašal, če ga želite deliti z drugimi. Preprosto povejte, da ne bo delljeno.

Če želite iti v drugo smer in ste res prepričani, da Wi-Fi Sense ostane popolnoma stran od vašega omrežja, lahko spremenite svoje omrežno ime v usmerjevalniku in tako na koncu vključite '_optout' (minus navedbe). Torej, če je ime vašega omrežja 'moje omrežje', bi to postalo 'moje omrežje_optout'. Naučite se, kako spremeniti omrežno ime in izberite dobro.

Kaj menite o Wi-Fi Sense? Se sliši kot koristno orodje ali drugo varnostno tveganje? Sporočite mi v komentarjih.